Güvenli alışveriş

 

 

İNTERNETTEN GÜVENLİ ALIŞVERİŞ NASIL YAPILIR?

     İnternetin hayatımızda önemli bir yere sahip olmasıyla birlikte birçok işlerimizi online olarak yapmaya başladık. İnternetin hayatımıza bu denli girmesiyle beraber alışveriş işlemleri de internete taşındı. Günümüzde artık tek tıkla tüm ihtiyaçlarımızı internetten karşılar hale geldik. Tek tuşla kapıya kadar gelen ürünler insanlara daha avantajlı geliyor. Özellikle koronavirüs salgını, tüm dünyada internetten alışveriş oranını arttırmıştır. Dolayısıyla bununla beraber siber dolandırıcılık ve kötü yazılımların sayısının da arttığı gözlemlenmiştir. Online alışveriş yapan birçok tüketici güvenlik önlemlerini bir kenara bırakabiliyor. Ama merak etmeyin alacağınız çeşitli önlemlerle rahat ve güvenli bir şekilde alışveriş yapmanız mümkün!

 

   Güvenli Alışveriş İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

   1- Bilinen ve Güvenilir Alışveriş Sitelerini Tercih Etme

   Bazen en iyi fırsat ürünleri adını hiç duymadığınız sitelerden gelebilir. Dolayısıyla böyle fırsat ürünlerine temkinli yaklaşmakta fayda vardır. Bilmediğiniz bir alışveriş sitesine verdiğiniz bilgiler siber dolandırıcıların eline geçebilir. Bu sebepten dolayı alışveriş yapacağınız sitenin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edin. Bir sitenin SSL sertifikası olup olmadığını adres çubuğundaki asma kilide benzer şekilden anlayabilirsiniz. Asma kilide tıkladığınız taktirde sitenin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

    2- Kredi ve Banka Kartı Yerine Sanal Kart Kullanma

    Kredi veya banka kartı yerine limitini kendinizin belirlediği bir sanal kart oluşturarak alışveriş yaparken bu kartı kullanmak, riski minimuma indirecektir. İnternetten alışveriş yapmadan önce kendiniz için bir sanal kart oluşturarak alışveriş yapabilirsiniz. Bu siber dolandırıcılara karşı daha fazla güvende olmanızı sağlayacaktır.

    3- Güçlü Kart Şifresi Kullanma

    Kartınızda kullandığınız şifreyi birde fazla yerde e-postanızda veya web sitelerinde kullanmayın. Farklı hesaplarda birbirinden bağımsız harf ve rakam kombinasyonlarından oluşan güçlü şifreler oluşturmaya özen gösterin. Ayrıca şifrelerinizde doğum tarihiniz, anne baba adı, ardışık sayı gibi kolay tahmin edilebilen şifreler kullanmayın.

     4- Ortak Bağlantılardan Kaçınma

    İnternet alışverişi yaparken internet kafe veya hava limanı gibi toplu internet bağlantılarının olduğu yerlerde kredi kartı bilgilerini vererek alışveriş yapmaktan sakının. İnternet alışverişi yaparken kendi cihazınızı kullanın ve toplu kullanım olduğu yerlerdeki cihazlardan finansal işlem yapmaktan kaçının.

     5- İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanma

    İki faktörlü kimlik doğrulama, bir hesabı güvence altına almak için önemli bir yöntemdir. Hesap giriş bilgileriniz siber dolandırıcılar tarafından çalınsa bile iki faktörlü kimlik doğrulama sayesinde telefonunuza veya e-postanıza erişmesi gerekeceği için daha fazla güvende olursunuz.

     6- Kartınız için Bildirimleri Aktifleştirme

   Birçok banka yapılan her işlemden sonra SMS ya da E-posta yoluyla bilgilendirme yapmaktadır. Bu sayede çalınan kredi kartını fark edip kapatabilirsiniz. Ayrıca hesap özetlerini ve kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.

      7- 3D Güvenlik Şifreli Siteleri Kullanma

    Kartlarınızla yapacağınız alışverişlerinizde 3D Secure şifrelemesi olan siteleri kullanın; Çünkü bu sitelerden yapacağınız alışverişlerde telefonunuza tek kullanımlık kod gelecek ve sizin bilginiz dışında kimse ödeme yapamayacaktır.

       8- Güvenlik Yazılımı Kullanma

    Son olarak; internet alışverişi yapacağınız cihazınıza birden fazla koruyucu katmana sahip, güvenilir ve güncel internet güvenliği yazılımı yüklemeyi unutmayın.

 

     Güvenli Alışveriş Yapmak İçin Tıklayınız >>


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.